Salve за ISCA: Ден без асансьори. Какво се случи в България и Европа

Sunday, June 7th, 2015 | PR

В организирания за първи път в Европа от Salve и клиентът й ISCA “Ден без асансьори” се включиха 20 европейски държави и над 60 града. В България цифрите са 10 града и над 20 обществени, корпоративни и жилищни сгради, в които символично бяха запечатани част от асансьорите.

Идеята бе да се обърне внимание на хората към сериозния проблем на обездвижеността. Инициативата беше подкрепена от членове на Европейския парламент и Европейската комисия, министри, областни управители, кметове, директори на компании, студенти. Висши политици от Европейската комисия публикуваха призиви за участие и снимки в Туитър и Фейсбук с хаштаговете на кампанията #noelevatorsday, #NowWeTakeTheStairs и #NowWeMove.

Символично асансьори запечатаха Пенсионно осигурителна компания „Доверие”, Овергаз, телевизия Bulgaria On Air, Общински съвет Пловдив, Областна администрация Благоевград, Пловдивският и Смолянският университети, Нова Загора – в административната сграда на общината и в многофункционална спортна зала „Младост”, в сградата на НТС-Сливен, където се помещават Здравната каса, Областната администрация и Териториалният статистически институт, жилищни сгради. Участие с инициативи взеха и градовете Златоград, Чепеларе, Монтана. Кампанията беше подкрепена от Министерство на младежта и спорта и Българско дружество за връзки с обществеността.

В Унгария се включиха 125 сгради и 75 местни организации. Активисти на кампанията NowWeMove и европейският организатор ISCA направиха акции пред La Sagrada Familia в Барселона. В Солун, Гърция, на екраните по автобусните спирки, бе разпространен призив. Участие взеха сградите на общините Солун, Скидра, Козани, Драма, Фарсала и Филотеи, както и университета „Аристотелос”. В Брюксел активисти затвориха ескалатор на метро станцията (спирка „Шуман”), а в Копенхаген, Дания, призоваха гостите на най-големия 16-етажен хостел в града също да се качат по стълбите. В Манчестър млади активисти призоваваха служители в общинския съвет да предпочетат стълбите пред асансьора. В Турция денят бе отбелязан в университета на Мугла и в училището Mugla Vocational School. Участие в инициативата взеха и общинския съвет и общината в гр. Кошице, Словакия.

Навсякъде бе осигурен достъп до асансьорите и/или ескалаторите за хора със специални потребности и такива, които не искат да се включат в кампанията.

Search

 

June 2024
M T W T F S S
« Jan    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Archives